Zalety karmienia piersią: dla malucha i dla mamy
Bardzo dużo mówi się o słuszności karmienia piersią i zdrowotnych korzyściach, jakie z niego płyną. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by karmić maluszka tylko i wyłącznie naturalnym pokarmem przez co najmniej 6 miesięcy od momentu jego urodzenia. Wiele z nas jednak rezygnuje z karmienia piersią z powodu przemęczenia czy nawracających problemów z laktacją, jednak przed przejściem na sztuczne mleko dla niemowląt warto do końca zawalczyć o dobro swojego dziecka. Zatem dlaczego warto karmić piersią?
Karmienie piersią: wzmacnianie odporności
Dziecko przychodząc na świat nie ma w pełni ukształtowanego układu odpornościowego, dlatego tak ważne jest przyjmowanie przez niego matczynego pokarmu. Mleko, które powstaje w gruczołach piersiowych, a dokładniej w pęcherzykach mlecznych matki zawiera przeciwciała, dzięki którym maluszek ma większe szanse na szybkie zwalczanie infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Co więcej, w pokarmie matki można znaleźć również probiotyki, które świetnie wpływają na rozwój naturalnej flory bakteryjnej w dziecięcych jelitach.
Karmienie piersią: najbardziej wartościowy pokarm
Wybór produktów przeznaczonych do karmienia niemowląt i starszych dzieci jest przeogromny, jednak żadne sztuczne mleko w pełni nie zastąpi kobiecego pokarmu. Jest on źródłem wszelkich składników odżywczych tak potrzebnych do prawidłowego rozwoju malucha. Naturalny pokarm zawiera odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczy, a także witamin. Co prawda w mleku matki nie doszukamy się witaminy D i K, ale można ją suplementować zgodnie z zaleceniami pediatry.
Karmienie piersią: budowanie więzi
Karmienie piersią to świetna okazja, by zacieśniać więzi z dzieckiem już od pierwszych momentów jego życia. Dla każdej matki zdrowie i szczęście malucha jest najważniejsze, dlatego cenne chwile we dwoje, które tak szybko przemijają, warto jak najdłużej pielęgnować i celebrować. Dzieci karmione piersią często wydają się dużo spokojniejsze i z łatwością zasypiają, co daje obustronne korzyści.
Karmienie piersią: maksimum wygody
Przygotowywanie sztucznego mleka, wyparzanie butelek, pilnowanie optymalnej temperatury pokarmu podawanego niemowlęciu wbrew pozorom jest dużo bardziej uciążliwe niż może się to wydawać. Karmienie piersią eliminuje wszystkie te problemy – naturalny pokarm matki jest zawsze gotowy do podania, nie wymaga ciągłego sterylizowania butelek, i co najważniejsze, jest całkowicie darmowy. Mleko matki to ogromne udogodnienie dla karmiącej, zwłaszcza gdy nieprzespane noce dają się coraz bardziej we znaki.
Karmienie piersią: szybszy powrót do formy po ciąży
Choć mleko matki to wiele prozdrowotnych korzyści dla niemowlaka, to mamy również mogą czerpać z niego pełnymi garściami. Karmiące mamy lepiej przechodzą okres połogu – zmniejsza się ryzyko krwotoku poporodowego, a macica obkurcza się znacznie szybciej niż u mam, które z karmienia piersią rezygnują. Co ciekawe, kobietom karmiącym znacznie łatwiej przychodzi utrata zbędnych kilogramów – produkowanie mleka to też wysiłek energetyczny dla organizmu, który przekłada się na zgrabniejszą sylwetkę. Kobieta karmiąca również bardziej zwraca uwagę na jakość swoich posiłków. Warto również wspomnieć, że karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowań na raka piersi, jajników czy choroby układu krwionośnego.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.