Grecja 2021 – bajeczne plaże i wyśmienite jedzenie na wyciągnięcie ręki

fantastyczne miejsce

Grecja słynie z cudownej pogody, co czyni ją fantastycznym miejscem na wakacje dla każdego. Przepiękne plaże, zabytki i jedzenie sprawia, że jest jednym z najchętniej wybieranych wakacyjnych kierunków. Co powinniśmy o niej wiedzieć? Podpowiadamy.

Klimat w Grecji

Klimat w całej Grecji jest śródziemnomorski. Oznacza to, że od maja do października jest gorąco i sucho — to idealna pogoda do kąpieli na wakacje. Jednak na stałym lądzie, a zwłaszcza na Krecie latem, może być bardzo gorąco — temperatury mogą wzrosnąć do 40 stopni. Na innych greckich wyspach, takich jak Rodos czy Mykonos, latem jest trochę przyjemniej, bo zazwyczaj wieje tam bryza. Na Korfu, które leży po stronie Morza Jońskiego, klimat jest jeszcze łagodniejszy niż w pozostałej części kraju.

Grecja ma wiele do zaoferowania

Wakacje w Grecji to nie tylko wspaniałe piaszczyste plaże, szlaki turystyczne, wąwozy i jeziora, znajdziemy tu również sporo starożytnych zabytków. Trzeba przyznać, że środek lata niekoniecznie jest najlepszym czasem na greckie zwiedzanie lub wycieczkę po mieście. Bo kto chce wspinać się na Akropol czy po Olimpii w 40 stopniach – jesień jest do tego bardziej odpowiednia, gdy temperatura ponownie trochę spada. Stolica Grecji jest kolorowa i różnorodna. Spacer po ateńskim rynku „Plaka” jest obowiązkowym elementem wycieczki do stolicy. Zdecydowanie powinniśmy odwiedzić też Muzeum Akropolu, z którego możemy spojrzeć na miasto i Akropol, który jest oddalony o około 300 metrów. Ponieważ Ateny są połączone morzem z Cykladami to między innymi przez port w Pireusie, możemy wspaniale połączyć wycieczkę do Aten z wakacjami na jednej z 33 wysp Cyklad. Oferty greckich wakacji znajdziemy na https://www.traveligo.pl/.

Zobacz także:  https://dziennikbankowy.pl/turcja-2021-rodzinne-wakacje-w-bajecznych-krajach/

Greckie jedzenie

Oryginalna kuchnia grecka składa się z wielu dań warzywnych i tylko kilku dań mięsnych. Głównymi składnikami kuchni greckiej są różne przystawki, tzw. mezedes – są to warzywa takie jak bakłażan, cukinia, pomidory i papryka. Są one doprawione dużą ilością oliwy z oliwek i czosnku, a także lokalnych ziół takich jak oregano, tymianek i rozmaryn. Dania greckie są często podawane na ciepło. Kuchnia kreteńska jest tak niesamowicie smaczna — i oczywiście ma też swoją historię: zawiera wpływy weneckich rządów, których kiedyś doświadczyła Kreta, a tureccy władcy również sprawili, że kuchnia kreteńska jest tak zróżnicowana. Archeolodzy odkopali też naczynia, z których można wyciągnąć wnioski na temat warzyw takich jak rośliny strączkowe, zboża, koper włoski czy ciecierzyca.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz